Asi všichni víme, že jsou 4 krevní skupiny, ale možná nevíte, že právě daný antigen krevní skupiny může mnohé ovlivnit.
Obsah článku
Aglutinace – shlukování
Pokud imunitní systém těla rozpozná, že do organismu vstoupil cizí antigen, tak tělo automaticky vytváří protilátky. A pokud se protilátka setká s cizím antigenem, dojde k reakci – aglutinace nebo-li shlukování. Tyto protilátky se napojí na virový antigen a stanou se přilnavým. Když jsou buňky, viry, parazité a bakterie aglutinovány, lepí se dohromady a vytvoří shluk, což usnadní jejich likvidaci.
A dnes již víme, že tuto schopnost mají i některé potraviny. Proto, co je dobré pro jednoho, nemusí vůbec vyhovovat druhému člověku s jinou krevní skupinou. A zase naopak.
Jak tedy vypadá správné stravování podle krevních skupin pro vás? Důležité pro určení správných potravin je lektin, což je bílkovina obsažená v potravinách, která se chová aglutinačně nebo-li má aglutinační vlastnosti.
Většinou tyto lektiny obsažené v potravě nejsou životu nebezpečné, 95 % lektinů z naší potraviny je vyloučeno z těla, ale cca 5 % se vstřebává do krve a reaguje s červenými a bílými krvinkami a může je poškodit. A právě proto je vhodné vybírat potraviny dle vaší krevní skupiny.
Krevní skupina 0
Tato skupina je definována jako lovci. A proto jim prospívá intenzivní fyzická činnost a hlavně živočišné bílkoviny. Lovci mají tu schopnost, že bílkovinu a tuky metabolizují na keto látky, které využívají namísto cukrů k udržení hladiny glukózy v krvi.
Maso je vhodné konzumovat 4-6x týdně v množství 100-170 g pro muže a 60-140 g pro ženy. Kuřecí maso je doporučeno konzumovat 2-3x týdně ve stejném množství.
Vhodné potraviny
- Masa – hovězí, skopové, telecí, zvěřina, jehněcí, srdce a játra – podporují činnost metabolismu.
- Mořské plody – Treska, makrela, pstruh, sleď, sardinky, okoun, losos, štika, jeseter a mečoun – zvyšují tvorbu hormonů štítné žlázy
- Zelenina – artyčok, kedluben, čekanka, batáty (sladké brambory), křen, brokolice, cibule, špenát, kapusta, pór, česnek, tykev, řepa, mangold, římský salát, petržel
- Ovoce – především fíky i sušené, švestky a blumy
- Tuky a oleje – olivový olej a olej ze lněného semínka
- Ořechy – vlašské ořechy a dýňová semínka
- Luštěniny – fazole aduke a azuki, strakaté fazole a hrách černooký
- Pečivo – chleba z naklíčených zrn
- Tekutiny – minerální vody, šťáva z černých třešní, ananasový džus a šťáva ze švestek
Lidé s krevní skupinou 0 by si měli dávat pozor na konzumaci mléčných výrobku, protože jejich organismus je špatně tráví.
Nevhodné potraviny
- Masa – vepřové, husa, šunka a slanina
- Mořské plody – sumcovité ryby, marinovaný sleď, kaviár, uzený losos, škeble a chobotnice
- Mléčné výrobky – sýry hermelínového typu, eidam, ementál, čedar, parmezán, sýry typu cottage, tavené sýry, podmáslí, plnotučné mléko, plísňový sýr, syrovátka a zmrzlina
- Tuky a oleje – kukuřičný olej, podzemnicový olej a saflorový olej
- Ořechy – kešu ořechy, liči, arašídy, arašídové máslo, pistácie a mák
- Luštěniny – fazol šarlatový, fazol modrý a čočka
- Pečivo – pšeničný a vícezrnný chléb, kukuřičné a bílé pečivo
- Tekutiny – jablečná a pomerančová šťáva, jablečný mošt, káva, černý čaj, coca-cola, destiláty a různé limonády
Krevní skupina A
Tato skupina je definována jako pěstitel.
Dr. D’Adamo vysvětluje ve svém spisu o krevních skupinách, že skupina A znamená agrarian neboli pěstitel. Krevní skupina vznikla v Asii či na Středním Východě zhruba před 25 000-15 000 lety, jako odpověď na nové podmínky prostředí. Hlavním rysem této kultury bylo zemědělství a domestikace zvířat.
Těmto lidem nejvíce prospívá vegetariánství. Mají totiž velice citlivý trávicí systém. Proto je důležité mít čistou a organicky pěstovanou přírodní stravu. Tito jedinci mívají vrozené predikce např. pro srdeční choroby, diabetes. Skupina A je naprostým opakem skupiny 0.
Vhodné potraviny
- Masa – jedinci s touto skupinou by si měli vybírat jen libová drůbeží masa a konzumovat 1-3x týdně v množství 100-170 g pro muže a 60-140g pro ženy. Ostatní masa se doporučují jen velice příležitostně.
- Mořské plody – sardinky, treska, pstruh, kanic, okounek, makrela, hlemýždi, polorejnok, bělomasé ryby, mořská štika, losos a siven
- Mléčné výrobky – sójové mléko a sójový sýr
- Tuky a oleje – olivový olej a olej ze lněného semínka
- Ořechy – arašídy, arašídové máslo a dýňová semínka
- Luštěniny – azuki, čočka, červená sója, strakaté a zelené fazole a hrách černooký
- Pečivo – chléba z naklíčených zrn, chléb z naklíčené pšenice, rýžový koláč a chléb ze sójové mouky
- Zelenina – je velice důležitá, protože zajištuje přísun enzymů, minerálů a antioxidantů – římský salát, slunečnice topinambur, ibišek jedlý, mangold, červená cibule, brokolice, mrkev, žlutá cibule, čekanka, petržel, pastinák, tempeh, dýně, česnek, špenát, křen, kapusta, řepa, kedluben
- Ovoce – meruňky, citróny, ostružiny, ananas, borůvky, blumy, třešně, klikev, fíky, švestky, rozinky
- Tekutiny – kafe, zelený čaj, červené víno, šťávy (meruňková, grapefruitová, mrkvová, ananasová, celerová, švestková, třešňová) a voda s citrónem
Nevhodné potraviny
- Mořské plody – ančovičky, kaviár, barakuda, měkkýši, vyza, placka, škeble, krabi, sumcovité ryby, raci, úhoř, chobotnice, platýs, ústřice, žáby, hřebenatka, garnát, halibut, sleď, kalmar, uzený losos, želvy, humr
- Mléčné výrobky – veškeré plísňové sýry, cottage, máslo, ementál, podmáslí, gouda, sýry druhu hermelín, camembert, plnotučné i odstředěné mléko, zmrzlina, čedar, parmezán a i syrovátka
- Tuky a oleje – kukuřičný olej, podzemnicový olej, sezamový olej, bavlníkový olej
- Ořechy – para ořechy, kešu a pistácie
- Luštěniny – modré, červené, měsíční a obecné fazole a semena tomarindu
- Pečivo – tvrdá pšenice, vícezrnný chléb, vysokoproteinový chléb, celozrnný pšeničný chléb a suchary z pšeničných otrub
- Zelenina – čínské, bílé a červené zelí, paprika, španělské, řecké a černé olivy, lilek, lilek, batáty, houby, rajčata a sladké brambory
- Ovoce – banány, papája, kokosové ořechy, reveň, mano, mandarinky, meloun a pomeranče
- Tekutiny – pomerančová, papájová a rajčatová šťáva, pivo, sodovky, destiláty, limonády, minerálky a černý čaj
Jak se stravovat, pokud máte krevní skupinu B nebo AB, se dozvíte v pokračování článku.
5