Správné stravování podle krevních skupin – skupina B a AB

Stravování podle krevních skupin je docela věda a pokud chcete žít zdravě, měli byste o úpravě stravy podle své krevní skupiny minimálně zauvažovat.

Stravování pro lidi s krevní skupinou 0 a A jsme si probrali minule.

Krevní skupina B

Tato skupina je definována jako kočovník.

Označuje se také jako balance – rovnováha. Prvně se objevila v severní Indii a u mongolských kmenů a stala se typickou krevní skupinou pro obyvatele stepí. Krevní skupina B představuje určité hledání rovnováhy mezi napětím mysli a požadavky imunitního systému.

Krevní skupina B vznikla zhruba před 10 000 – 15 000 lety a obsahuje fukózu společně s D-galaktózou. Lidé s touto skupinou jsou náchylní k autoimunitním chorobám.

Vhodné potraviny

  • MasaKrevní skupina B by měla konzumovat maso a drůbež 2-3x za týden v množství 100-170 g pro muže a 60-140g pro ženy – jehněčí, králík, skopové a zvěřina
  • Mořské plody – štika, jikry (kaviár), sardinky, makrela, mořský jazyk, kanic, losos, halibut, placka, mořský okoun, platýs, ružich, hejk, mořský pstruh, polorejnok a jeseter
  • Mléčné výrobky – sýry typu cottage, jogurt, kefír, odstředěné mléko, kozí mléko, mozzarella, kozí sýry, mražený jogurt a ricotta
  • Tuky a oleje – olivový olej
  • Ořechy – mandlové máslo, pekanové ořechy, kaštany, liči, mandle, para, hikorové a vlašské ořechy
  • Luštěniny – fazol obecný a měsíční, modré fazole a červená sója
  • Pečivo – chleba z hnědé rýže, chléb z naklíčených zrn (naklíčené pšenice), proso a rýžový koláč
  • Zelenina – řepa, zelená, žlutá a červená paprika, čínské a bílé zelí, mrkev, lilek, všechny sladké brambory, pastiňák, brokolice, kapusta, mangold, houby shiitake, brambory, květák a petržel
  • Ovoce – banány, tmavé a červené blumy, ananas, hroznové víno, klikev a papája
  • Tekutiny – šťáva z ananasu, papáji, klikve, hroznového vína a zelený čaj

Nevhodné potraviny

  • Masa – slanina, kachna, šunka, srdce, slepice, křepelka, kuře, vepřové a husa
  • Mořské plody – slávky jedlé, škeble, humr, raci, želvy, uzený losos, ústřice, krabi, hlemýždi, barakuda, vyza, chobotnice, žáby, garnát a úhoř
  • Mléčné výrobky – plísňové sýry a zmrzlina
  • Tuky a oleje – z řepky olejné, kukuřičný olej, bavlníkový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, podzemnicový olej
  • Ořechy – kešu, slunečnicové máslo, arašídy, sezamová semínka, mák, slunečnicová semínka, lískové a piniové ořechy
  • Luštěniny – azuki a garbanzo, čočka zelená, obecná a červená, černé fazole a hrách černooký
  • Pečivo – pšeničné bagety, celozrnný pšeničný chléb, vícezrnný chléb, žitný chléb a kukuřičné pečivo
  • Tekutiny – destiláty, limonády, minerální vody a sodovky
  • Ovoce – kokosový ořech, opuncie, reveň, tomel a granátová jablka
  • Zelenina – artyčok, dýně, kukuřice, ředkvička, olivy, avokádo, výhonky mungo, rajčata, slunečnice topinabur, tofu

Krevní skupina AB

Skupina AB je tzv. současnou skupinou, v současné době má tuto krevní skupinu AB méně než 5 % populace. Skupina AB je biologicky komplexní a proto nezapadá do žádné z ostatních kategorií. Je velmi vzácná.

Vhodné potraviny

  • MasaLidé s krevní skupinou AB by měli konzumovat maso a drůbež 1-3x za týden v množství 100-170 g pro muže a 60-140g pro ženy – jehněčí, králík, skopové, krůta
  • Mořské plody – štika, treska, kanic, plachetník, hejk, losos, makrela, sardinky, polorejnok, jeseter, placka, měkkýši
  • Mléčné výrobky – cottage, kefír, jogurt, mozzarella, sýr feta, ricotta, kozí sýr, kysaná smetana a kozí mléko
  • Tuky a oleje – olivový olej
  • Ořechy – kaštany, arašídy, arašídové máslo a vlašské ořechy
  • Luštěniny – červené a modré fazole, zelená čočka a červená sója
  • Pečivo – chleba z hnědé rýže, chléb z naklíčených zrn především pšenice , žitný chléb, chléb ze sojové mouky, proso a rýžový koláč
  • Zelenina – červená řepa, listová hořčice, brokolice, petržel, květák, pastinák, celer, brambory, okurka, naklíčená vojtěška, listy pampelišky, tofu, tempeh, lilek, česnek a všechny druhy sladkých brambor
  • Ovoce – třešně , kiwi, grapefruit, fíky, klikve, citróny, ananas, angrešt, blumy, hroznové víno
  • Tekutiny – káva, zelený čaj, šťávy zelná, kliklová, mrkvová, hroznová, celerová, papájová a třešňová

Nevhodné potraviny

  • Masa – vše ostatní
  • Mořské plody – humr, halibut, ústřice, krabi, treska, marinovaný sleď, vyza, chobotnice, žáby, želvy, úhoř, barakuda, uzený losos, škeble, garnát, raci a platýs
  • Mléčné výrobky – camembert, plísňový sýr, zmrzlina, parmezán, máslo, podmáslí a plnotučné mléko
  • Tuky a oleje – kukuřičný olej, sezamový olej, bavlníkový olej, slunečnicový olej a saflorový olej
  • Ořechy – sezamová semínka, mák, slunečnicová semínka a máslo, dýňová semínka, lískové ořechy
  • Luštěniny – fazole aduke, černé, měsíční, garbanzo a azuki, černooký hrách
  • Pečivo – kukuřičné pečivo
  • Zelenina – černé olivy, slunečnice topinambur, paprika, avokádo, ředkvičky, kukuřice, výhonky mungo a houby abalone
  • Ovoce – banány, granátové jablko, kokosový ořech, opuncie, pomeranče, reveň, mango
  • Tekutiny – destiláty, černý čaj, pomerančová šťáva, limonády

Krevním skupinám 0 a A jsme se věnovali minule.

Podobné články:

Napsat komentář