Strava podle ajurvédy – díl druhý

Pitta je sanskrtské slovo, které znamená „oheň“. Kosmickým vztahem pitty je Slunce a jejím hlavním principem je přeměna. V těle ovlivňuje metabolismus neboli látkovou výměnu, trávení, vstřebávání živin, tělesnou teplotu, barvu pokožky a lesk očí, inteligenci a chápání.

Přečtěte si i první díl seriálu věnovaný dóše Kapha.

Pitta podle ajurvédy

Tito lidé jsou cílevědomí, sebevědomí a mají například výbornou pamět. Dokáží se perfektně koncentrovat a mají dobré organizační schopnosti. Ovšem někdy mohou být agresivní, soutěživí a někdy dost často ve stresu.

  • postava – střední, přiměřená svalová hmota
  • kůže – teplá, jemná, vlhká, množství mateřských znamínek, sklon ke skvrnám
  • vlasy – světlé, rovné, jemné,  předčasný sklon k šedivění a vypadávání
  • obličej – je specifický vystouplou bradou
  • mají rychlé trávení spojené s neustálou chutí po jídle
  • nemají rádi horko, lehce se spálí na sluníčku
  • může je trápit nadměrné pocení

Obecně jsou osoby typu pitta rozhodné, pružné, otevřené novým myšlenkám a obratné v řeči. Mají rádi pokud je vše na svém místě, jsou precizní v pořádku. Dokáží šetřit finance, ale jediný hřích mají, že tyto prostředky rádi utrácejí za luxus. Emoce pitty jsou ohnivé –  vášnivá vzplanutí, náhlé výbuchy, závist, nenávist, zloba, špatná nálada i nadměrná kritičnost. Ovšem odeznívají tak rychle, jako vzplanuly.

Lidé pitta jsou obykle zdraví a silní. Mají poměrně vysokou hladinu energie a jsou rádi aktivní, proto se musí naučit relaxovat. Protože hlavním elementem pitty je oheň, nerovnováha se projevuje výbuchy emocí, vznětlivostí, podrážděností, agresivitou. Měli by si dávat pozor na žaludek a střeva.

Na co si dávat pozor

Jednoznačně je nutné, aby lidé ve znamení Pitta dávali pozor na nerovnováhu dlouhotrvající stres a nevyrovnaný životní styl. Je velice důležité, aby měli pravidelný spánek a své emoce upouštěli postupně a nic v sobě nedusily.

Vyrovnaná pitta má vysokou hladinu energie provázenou spokojeností, vnitřním klidem, harmonií a pohodou. Dále má silnou chuť k jídlu, dobré zažívání, pružné svalstvo, měkkou pokožku a vyrovnanou hladinu hormonů (což snižuje pravděpodobnost hormonálních problémů, například premenstruální tenze). Játra fungují bezproblémově a účinně redukují hladinu toxinů v těle.

Rovnováha pitty přináší zvýšené intelektuální schopnosti, tvořivost a úspěch. Pittám se doporučuje pít hodně vody a pobývat v chladném prostřední, kdykoliv je to možné. V praxi to znamená, že by lidé typu pitta měli žít pokud možno v blízkosti vody.

Příznaky nerovnováhy můžou pozorovat, pokud se příliš potí, špatně se jim dýchá, nemohou usnout, pálí je žáha, mohou mít při stresu i časté kožní vyrážky. Hladina energie je průměrná, životní síla v normě. Pitta má ráda fyzickou aktivitu.

Osoby pitta by se měly vyhýbat všem horkým, kořeněným a kyselým potravinám, které tuto dóšu zesilují. Měli by se snažit vyhýbat i smaženým jídlům, jíst více syrové potravy, dávat přednost vegetariánským pokrmům a obecně se zaměřit na chladná a osvěžující jídla, hlavně v létě.

Doporučené potraviny pro pitta

Bylinky a koření

Používejte zklidňující, jemné a ochlazující druhy koření jako je kurkuma, skořice, koriandr a máta. Omezte druhy, které prohřívají jako zázvor, římský kmín, černý pepř, hřebíček, sůl, hořčičné semínko. V žádném případě nejzte chilli.

Obilniny a semínka

Doporučuje se ječmen, rýže basmati, pšeničné otruby a vařené ovesné vločky. Ze semen pak slunečnicová a dýňová semínka, a psyllium (semena jitrocele indického). Vyhněte se pohance, kukuřici, žitu, prosu, hnědé rýži a suchým vločkám.

Ořechy

Mandle, kokosový ořech.

Zelenina

Vychutnávejte a dopřávejte si sladké a hořké druhy zeleniny jako chřest, okurka, brambory, batáty, zelená listová zelenina, dýně, květák, celer, brokolice, okra, salát, kapusta, houby, růžičková kapusta, hrách, petrželka, zelené papriky, pórek, vařená cibule, pastiňák, tuřín, vařený špenát.

Ovoce

Raději sladší ovoce jako červená hrozna, meloun, jablka, třešně, avokádo, mango, granátové jablko, zcela zralý ananas, sladké pomeranče a švestky, hrušky, fíky, kdoule, slívy a rozinky. Vyhněte se kyselému ovoci jako jsou meruňky, bobuloviny a grepy.

Mléčné výrobky

Pitta oheň vyrovnává mléko, ghí, nesolené máslo a sýr cottage. Používejte méně jogurtu, sýrů, kysané smetany a podmáslí, protože jejich kyselosti pittu zvyšují.

Oleje

Olivový, slunečnicový a kokosový olej jsou pro pitty nejvhodnější. Omezte sezamový, mandlový a kukuřičný olej, které prohřívají.

Nápoje

Studená voda, mléko, mléčné koktejly, ovocné šťávy, zeleninový vývar, čaj např z ibišku a máty.

Podobné články:

Napsat komentář