Stravování podle TCM neboli podle tradiční čínské medicíny není nic těžkého. Jedná se pouze o to, aby si člověk uvědomil čím se stravuje a začal nad potravou, kterou poskytuje svému tělu přemýšlet. Což je v dnešní době asi ta nejtěžší věc.

Lidé moc nepřemýšlejí nad tím, co poskytují svému tělu. Většinou jsme ve stresu a potravu bereme jen jako rychlou hnací hmotu, abychom mohli v průběhu dne fungovat.

TCM přistupuje k jídlu jako k léku„Ze třech desetin léčí lék, ze sedmi desetin správná životospráva“.  Podle TCM za trávení odpovídá především dráha sleziny a žaludku. Dráha sleziny je nejdůležitější z pohledu vytváření životadárné energie QI. A jak vlastně poznáme, že svému tělu díky špatně zvolené stravě ubližujeme? Stačí se sami sebe např. po obědě zeptat, jak se cítíme? Pokud si odpovíte, že se cítíte těžko, unaveně, ospale nebo jste dokonce nafouklí, tak vámi zvolená potravina vám rozhodně nebyla lékem, ale naopak.

Pravidlo číslo jedna

V jednoduchosti je krása a to samé platí i o stravování. Váš pokrm by neměl obsahovat více, jak 5 položek a samozřejmě, co nejméně potravin z průmyslového zpracování.

Pravidlo číslo dvě

Co nejvíce živé stravy, neboť podle filozofie TCM potravina, která vám co nejméně vydrží v lednici obsahuje zdravé plísně i bakterie a ty nám pomáhají vytvářet zdravé prostředí organismu.

Zkuste se vyhnout emulgátorům, stabilizátorům, konzervantům atd. Tyto chemikálie by měly být tělu cizí.

Pravidlo číslo tři

Jezte skutečnou potravu, což znamená, že se vyhnete rafinovaným cukrům, ztuženým tukům, a bílým rafinovaným moukám.

Pravidlo číslo čtyři

Jezte hlavně doma, možná v tom je náš problém, že dáváme přednost levnějším potravinám v restauracích. Vařte si doma z kvalitních potravin.

Pravidlo číslo pět

Dejte přednost tzv. zeleným potravinám, které tělu prospívají více, než tolik v poslední době konzumované maso.

Pravidlo číslo šest

Zlaté pravidlo, které asi není jen patentem TCM. A to je, jezte střídmě a bez extrémů. Pokud hřešíte jednou za čas, tak se určitě nic nestane, ale nesmí to být pravidlo.

Pravidlo číslo sedm

Používejte fantazii při vytváření potravin a udělejte s přípravy pokrmů rituál a příjemný relax pro rodinu či přátele.

Pravidlo číslo osm

Zde se možná inspirovali u francouzů nebo možná francouzi u TCM, ale další pravidlo je, že by jste měli jíst pomalu, aby tělo mělo čas a hlavně potřebný klid pro trávení potravin. Pocit sytosti se dostaví rychleji.

Pravidlo číslo devět

Jezte s dobrou náladou pro příjemný pocit z jídla a rozmanitosti chutí a vůni. Nikdy byste jídlo neměli používat jako prostředek proti smutku či stresu.

Pravidlo číslo deset

A skoro nakonec to nejdůležitější pravidlo. Nikdy nezapomeňte na snídani. Vždyť musíte přeci správně nastartovat motory.

Pravidlo číslo jedenáct

Udělejte si v jídle pořádek, tak jako v životě. Není nic špatného si pro začátek zapisovat, co jste snědli, abyste rychleji získali přehled.

Příště si určitě ukážeme, jak by měl vypadat správný den podle TCM z hlediska stravy a nebo např. stravování podle ročního období.