Pokud čtete náš pravidelný úterní seriál o zázracích skrytých v přírodních olejíčcích, tak již víte, že oleje jsou neskutečné nabité na aminokyseliny. Jinak tomu nebude ani tentokrát, podíváme se pěkně z blízka na hroznový olej lisovaný za studena. Léčivé vlastnosti vína, vinných šťáv a produktů z hroznů byly známy již starým Řekům a Egypťanům před 6000 lety.
Hroznový olej, který se lisuje za studena z jadérek převážně červených hroznů je zdrojem mnoha užitečných látek. Mezi nejvýznamnějšími složkami oleje jsou především antioxidanty, beta – karoten a vitamíny C a E. V hroznovém oleji je velké množství sloučenin nazývaných oligomery proantocyanidinů – OPC. OPC jsou známé jako chemické flavonoidy a polyfenoly.
Obsah článku
Složení oleje
Více než 90% tvoří nenasycené mastné kyseliny (tzv. zdravé tuky) a má velmi nízký obsah nasyceným mastných kyselin.
Obsah mastných kyselin v % hmotnosti:
- kyslina linoleová 0,1 – 0,7 %
- kyslina linolová 65 – 78 %
- kyslina olejová 12 – 28 %
- kyslina palmitolejová 0,1 – 0,5 %
- kyslina stearová 3 – 6 %
- kyslina palmitová 5 – 11 %
Pokud budete užívat olejíček zevně, tak se doporučuje jedna lžička ráno a večer. Cena se pohybuje od 90 Kč za 50 ml až do cca 500 Kč za 100 ml.
Co dokáže OPC v olejíčku
Procyanidinu (OPC), je znám jako silný antioxidant, který nám pomáhá předcházet nemocem, které vznikají v důsledku civilizačního poškozování, což je např. UV záření, cigaretový kouř či nemoci jako Alzheimer. Antioxidační účinky Procyanidinu jsou 50 x silnější než u vitaminu E a 18,4x silnější než u vitaminu C. Procyanidin ve větším množství je obsažen pouze v hroznových jádrech.
TIP: Olejíček nad zlato – arganový olej
Zázrak zvaný Resveratrol
Resveratrol je slovo, které jste určitě už museli zaslechnout, pokud se zajímáte o tzv. anti-age kosmetiku. Tato látka je obsažena v jádrech a slupkách modrých hroznů. Resveratrol má antioxidační a antibakteriální účinky a vykazuje široké působení na buňky, tkáně a orgány. Tato látka brání buňkám ve stárnutí nebo chcete-li zabraňuje a především zpomaluje proces degenerace mozku právě při Alzheimerově nemoci. Resveratrol dokáže ochránit i poškozené buňky, které pak mají šanci na zhojení a přežití. Významné je působení této látky při nádorových onemocněních – Resveratrol blokuje všechny posloupné procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinovou.
Využití hroznového oleje
- při kožních nemocech, které jsou způsobeny nedostatkem kyseliny linolové (ekzémy, akné)
- chrání kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterinu a triglyceridu, má podpůrné účinky při poruchách látkové výměny
- předčasně narozené miminka mají zvýšenou potřebu této esenciální mastné kyseliny, která je důležitá pro neurofyziologický růst a vývoj
- díky obsahu Lecitinu působí vinný olej také na zlepšení duševního výkonu
- omezuje vznik křečových žil, otoky a bolesti nohou
- snižuje LDL (špatný) cholesterol a zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol
- antimikrobiální působení
- pozitivně ovlivňuje libido
- snižuje pálení žáhy
- účinně bojuje proti již vzniklým striím
Hroznový olej v kuchyni
- olej z hroznových jader je aromatický
- lehce kořenitý olej řidší konzistence
- chutná oříškově, je velmi jemný
- je vhodný do salátů, marinád
- jelikož má olej vysoký bod varu – až 220 stupňů, tak je i vhodný ke smažení
- můžete uchovávat i v lednici, nemusíte se bát, že by ztuhl
Znáte nějaký dobrý recept, do kterého přidáváte hroznový olej? Napište nám FB Fitlia.