4 podzimní recepty podle Ajurvédy

Zkuste recepty podle Ajurvédy. Jelikož máme před sebou víkend, tak jsem si říkala, že by to chtělo několik zajímavých recpetů, které jsou inspirované ajurvédou. Třeba je neznáte, vyzkoušíte a budou vám i chutnat :).

Zkuste tyto recepty podle Ajurvédy:

Trochu afrodiziaka v podobě lahodných palačinek

Ingredience

  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky ašvagandy (indický ženšen, jelikož je u nás k dostání pouze ve formě kapslí, tak musíte obsah vysypat)
  • 2 namleté mandle
  • palmový cukr
  • 1/2 vajíčka
  • hladká mouka
  • přepuštěné máslo ghí (např. přepuštěné kravské mléko)
  • džem, ovoce

Postup

Vařte mléko a vodu, dokud se 25 % neodpaří. Potom přidejte ašvagandu, mandle a vařte na mírném ohni 3 – 5 min. Přidejte cukr a nechte vychladnout. Potom vajíčko, mouku a zpracujete klasické palačinkové těsto. Jelikož se opravdu jedná o afrodiziakum, tak doporučujeme pouze jednu palačinku denně!

Zeleninové pakory (zelenina v těstíčku)

Ingredience

Těstíčko

  • 2 šálky cizrnové mouky
  • 1,5 šálku vody
  • 1 čaj. lžička mletá kurkuma
  • 1 čaj. lžička mletý koriandr
  • 1 čaj. lžička mletého římský kmín
  • 1 čaj. lžička oregana
  • 1 čaj. lžička sušeného mletého zázvoru
  • 0,5 čaj. lžičky soli
  • špetka mleté skořice

Dále potřebujeme:

  • 1/2 šálku přepuštěného másla ghí na smažení
  • oblíbenou zeleninu, můžete použít opravdu cokoliv

Postup

Ingredience na těsto smíchejte a vyšlehejte do hladka. Jako test kápněte trochu těsta do šálku s vodou. Pokud plave, je těsto hotové. Potom již obalujte a smažte v dostatečně hluboké pánvi dozlatova.

Sušenky proti smutku

Když tady máme ten smutný a mlhavý podzim, tak jeden recept proti depresi.

Ingredience

  • 20 g mletého muškátového oříšku
  • 16 g mleté skořice
  • 4 g mletého hřebíčku
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g palmový cukr, může být i třinový
  • 2 žloutky
  • kousek přepuštěného másla ghí

Postup

Smíchejte muškátový oříšek, skořici a hřebíček, přidejte mouku s cukrem a žloutky. Mělo by vzniknout příjemně měkké těsto. Nechte aspoň 20 minut odpočinout v lednici a poté vyválet a vykrajovat tvary, které se vám líbí a nebo udělají radost. A pečeme dozlatova při 180 stupňích.

Panýr – indický přírodní sýr

Což zkusit experimentovat a vyrobit si vlastní sýr?

Ingredience

  • 1 l plnotučného mléka, nejlépe nehomogenizovaného
  • citrón nebo limetka, nebo 3 lžíce octa
  • drobně nasekané čerstvé bylinky

Postup

  • Dáme vařit mléko nejlépe nehomogenizované a počkáme, až se ho podaří zpěnit.
  • Přidáme na drobno nasekané bylinky nebo třeba ořechy. Záleží na vaší chuti.
  • Poté vypneme oheň a přidáme citrón nebo ocet.
  • Počkáme chvíli, než se oddělí tvaroh od syrovátky.
  • Přecedíme výsledný produkt přes jemný cedník a necháme vykapat.
  • Syrovátku můžeme užít na výrobu nápoje nebo na kysané těsto.
  • Panýr propláchneme vodou, abychom odstranili zbytky kyselosti.
  • Dáme vychladnout do ledničky, pokud potřebujeme tuhou strukturu, sýr zatížíme a dobře vymačkáme

Lin ili se vám recepty podle Ajurvédy? Máte typ na podobné?

Podobné články:

Napsat komentář