Hezké pátečný dopoledne. Jelikož máme před sebou víkend, tak jsem si říkala, že by to chtělo několik zajímavých recpetů, které jsou inspirované ajurvédou. Třeba je neznáte, vyzkoušíte a budou vám i chutnat :).

Trochu afrodiziaka v podobě lahodných palačinek

Ingredience

  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky ašvagandy (indický ženšen, jelikož je u nás k dostání pouze ve formě kapslí, tak musíte obsah vysypat)
  • 2 namleté mandle
  • palmový cukr
  • 1/2 vajíčka
  • hladká mouka
  • přepuštěné máslo ghí (např. přepuštěné kravské mléko)
  • džem, ovoce

Postup

Vařte mléko a vodu, dokud se 25 % neodpaří. Potom přidejte ašvagandu, mandle a vařte na mírném ohni 3 – 5 min. Přidejte cukr a nechte vychladnout. Potom vajíčko, mouku a zpracujete klasické palačinkové těsto. Jelikož se opravdu jedná o afrodiziakum, tak doporučujeme pouze jednu palačinku denně!

Zeleninové pakory (zelenina v těstíčku)

Ingredience

Těstíčko

  • 2 šálky cizrnové mouky
  • 1,5 šálku vody
  • 1 čaj. lžička mletá kurkuma
  • 1 čaj. lžička mletý koriandr
  • 1 čaj. lžička mletého římský kmín
  • 1 čaj. lžička oregana
  • 1 čaj. lžička sušeného mletého zázvoru
  • 0,5 čaj. lžičky soli
  • špetka mleté skořice

Dále potřebujeme:

  • 1/2 šálku přepuštěného másla ghí na smažení
  • oblíbenou zeleninu, můžete použít opravdu cokoliv

Postup

Ingredience na těsto smíchejte a vyšlehejte do hladka. Jako test kápněte trochu těsta do šálku s vodou. Pokud plave, je těsto hotové. Potom již obalujte a smažte v dostatečně hluboké pánvi dozlatova.

Sušenky proti smutku

Když tady máme ten smutný a mlhavý podzim, tak jeden recept proti depresi.

Ingredience

  • 20 g mletého muškátového oříšku
  • 16 g mleté skořice
  • 4 g mletého hřebíčku
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g palmový cukr, může být i třinový
  • 2 žloutky
  • kousek přepuštěného másla ghí

Postup

Smíchejte muškátový oříšek, skořici a hřebíček, přidejte mouku s cukrem a žloutky. Mělo by vzniknout příjemně měkké těsto. Nechte aspoň 20 minut odpočinout v lednici a poté vyválet a vykrajovat tvary, které se vám líbí a nebo udělají radost. A pečeme dozlatova při 180 stupňích.

Panýr – indický přírodní sýr

Což zkusit experimentovat a vyrobit si vlastní sýr?

Ingredience

  • 1 l plnotučného mléka, nejlépe nehomogenizovaného
  • citrón nebo limetka, nebo 3 lžíce octa
  • drobně nasekané čerstvé bylinky

Postup

  • Dáme vařit mléko nejlépe nehomogenizované a počkáme, až se ho podaří zpěnit.
  • Přidáme na drobno nasekané bylinky nebo třeba ořechy. Záleží na vaší chuti.
  • Poté vypneme oheň a přidáme citrón nebo ocet.
  • Počkáme chvíli, než se oddělí tvaroh od syrovátky.
  • Přecedíme výsledný produkt přes jemný cedník a necháme vykapat.
  • Syrovátku můžeme užít na výrobu nápoje nebo na kysané těsto.
  • Panýr propláchneme vodou, abychom odstranili zbytky kyselosti.
  • Dáme vychladnout do ledničky, pokud potřebujeme tuhou strukturu, sýr zatížíme a dobře vymačkáme