Pokud čtete náš pravidelný úterní seriál o zázracích skrytých v přírodních olejíčcích, tak již víte, že oleje jsou neskutečné nabité na aminokyseliny.  Jinak tomu nebude ani tentokrát, podíváme se pěkně z blízka na hroznový olej lisovaný za studena. Léčivé vlastnosti vína, vinných šťáv a produktů z hroznů byly známy již starým Řekům a Egypťanům před 6000 lety.

Hroznový olej, který se lisuje za studena z jadérek převážně červených hroznů je zdrojem mnoha užitečných látek. Mezi nejvýznamnějšími složkami oleje jsou především antioxidanty, beta – karoten a vitamíny C a E. V hroznovém oleji je velké množství sloučenin nazývaných oligomery proantocyanidinů – OPC. OPC jsou známé jako chemické flavonoidy a polyfenoly.

Složení oleje

Více než 90% tvoří nenasycené mastné kyseliny (tzv. zdravé tuky) a má velmi nízký obsah nasyceným mastných kyselin.

Obsah mastných kyselin v % hmotnosti:

  • kyslina linoleová 0,1 – 0,7 %
  • kyslina linolová 65 – 78 %
  • kyslina olejová 12 – 28 %
  • kyslina palmitolejová 0,1 – 0,5 %
  • kyslina stearová 3 – 6 %
  • kyslina palmitová 5 – 11 %

Pokud budete užívat olejíček zevně, tak se doporučuje jedna lžička ráno a večer. Cena se pohybuje od 90 Kč za 50 ml až do cca 500 Kč za 100 ml.

Co dokáže OPC v olejíčku

Procyanidinu (OPC), je znám jako silný antioxidant, který nám pomáhá předcházet nemocem, které vznikají v důsledku civilizačního poškozování, což je např. UV záření, cigaretový kouř či nemoci jako Alzheimer. Antioxidační účinky Procyanidinu jsou 50 x silnější než u vitaminu E a 18,4x silnější než u vitaminu C. Procyanidin ve větším množství je obsažen pouze v hroznových jádrech.

Zázrak zvaný Resveratrol

Resveratrol je slovo, které jste určitě už museli zaslechnout,  pokud se zajímáte o tzv. anti-age kosmetiku. Tato látka je obsažena v jádrech a slupkách modrých hroznů. Resveratrolantioxidační a antibakteriální účinky a vykazuje široké působení na buňky, tkáně a orgány. Tato látka brání buňkám ve stárnutí nebo chcete-li zabraňuje a především zpomaluje proces degenerace mozku právě při Alzheimerově nemoci. Resveratrol dokáže ochránit i poškozené buňky, které pak mají šanci na zhojení a přežití. Významné je působení této látky při nádorových onemocněních – Resveratrol blokuje všechny posloupné procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinovou.

Využití hroznového oleje

  • při kožních nemocech, které jsou způsobeny nedostatkem kyseliny linolové (ekzémy, akné)
  • chrání kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterinu a triglyceridu, má podpůrné účinky při poruchách látkové výměny
  • předčasně narozené miminka mají zvýšenou potřebu této esenciální mastné kyseliny, která je důležitá pro neurofyziologický růst a vývoj
  • díky obsahu Lecitinu působí vinný olej také na zlepšení duševního výkonu
  • omezuje vznik křečových žil, otoky a bolesti nohou
  • snižuje LDL (špatný) cholesterol a zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol
  • antimikrobiální působení
  • pozitivně ovlivňuje libido
  • snižuje pálení žáhy
  • účinně bojuje proti již vzniklým striím

Hroznový olej v kuchyni

  • olej z hroznových jader je aromatický
  • lehce kořenitý olej řidší konzistence
  • chutná oříškově, je velmi jemný
  • je vhodný do salátů, marinád
  • jelikož má olej vysoký bod varu – až 220 stupňů, tak je i vhodný ke smažení
  • můžete uchovávat i v lednici, nemusíte se bát, že by ztuhl

Znáte nějaký dobrý recept, do kterého přidáváte hroznový olej? Napište nám FB Fitlia.