Pokud držíte dietu nebo jen chcete omezit lepek ve své stravě, tak právě pro vás přinášíme několik fajn bezlepkových receptů, které jsou nejen zdravé, ale mají i báječnou chuť.

Banánový dezert s chia semínky

Ingredience

  • 2 ks banánu
  • hrst chia semínek
  • hrst drcených mandlí
  • 70% čokoláda

Postup

Jeden banán rozmixujeme s chia semínky a druhý banán s hrstí mandlí a nalijeme rozpuštěnou čokoládu. Do skleničky dáme na dno část banánů s čokoládou a necháme ztuhnout, poté dáme druhou půlku a navrch můžeme ozdobit mátou a podávat chlazené.

Bezlepkové muffiny

Ingredience

  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 hrnky rýžové mouky
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • jeden a půl hrníčku mléka
  • 1 vejce
  • 3 polévková lžíce oleja nebo ghí
  • 1/2 šálky nasekaného sušeného ovoce
  • 80% čokoláda

Postup

Vše smíchejte, nalijte do formiček a pečte na cca 180 stupňů dozlatova.

Bezlepkové rohlíky

Ingredience

  • 200 g bezlepkové mouky
  • 140 g rostlinného tuku
  • 120 g strouhaného sýru
  • 1/2 kávové lžičky  soli
  • 1 vejce
  • 1 dl rýžového mléka
  • 1 kostka droždí

Postup

Uděláme kvásek a poté smícháme sypké směsi a přidáme kvásek. Uděláme těsto. Necháme poté vykynout. Po vykynutí tvarujeme rohlíky. Pečeme při 200 stupních dozlatova.

Křehké koblížky

Ingredience

  • 15 lžic mouky – Jizerka
  • 8-10 lžic palmového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,25 l rýžového mléka
  • 3 vejce
  • 5 lžic oleje třeba
  • 1 kypřicí prášek z vinného kamene
  • moučkový cukr na obalení
  • dle fantazie ještě třeba džem, tvaroh, šlehačka atd.

Postup

Vše smícháme. Těsto nalijeme do formiček a pečeme v troubě při 200 stupních dozlatova. Nebo usmažíme v pánvi s olejem. Do pánve vylijeme množství z jedné polévkové lžíce. Po usmažení ihned obalíme v cukru nebo namažeme marmeládou a zdobíme šlehačkou. A nebo podáváme pouze s čerstvým ovocem. Vše záleží jen na vaší fantazii a chuti.