Přes sto tisíc Čechů si musí opravdu pečlivě rozmyslet, co budou mít na štědrovečerním stole, neboť trpí celiakií. Tipy pro bezlepkové cukroví jsme vám už přinesli a nyní je čas pro inspiraci večerní tabule na 24. prosince.

Lidé trpící celiakií se musejí vyhýbat nejen výrobkům z obilí, ale zároveň si musejí dávat veliký pozor na skrytý lepek. A těchto výrobků je opravdu hodně. Například nekvalitní marmelády a džemy – tudíž pozor při slepování lineckých koleček.

Pokud vaší večeři tradičně startuje rybí polévka, kterou většina populace zahušťuje moukou, tak ani nyní nemusíte zoufat, postačí klasickou mouku vyměnit za kukuřičnou jíšku nebo je možné použít rozmixovanou rýži.

Na obalovaném řízku v trojobalu si můžete rovněž pochutnat, ale opět použijete kukuřičnou mouku i kukuřičnou strouhanku a nebo vyzkoušejte místo kukuřičné strouhanky quinoové vločky. Ani o bramborový salát nemusíte přijít. Pouze si dejte pozor, pokud přidáváte do salátu salám, tak aby neobsahoval lepek a tradiční majonézu zkuste nahradit bílým jogurtem.

Recept na bezlepkový bramborový salát

  • 4 větší brambory
  • 1/2 skleničky konzervovaného hrášku s mrkví
  • sůl a pepř podle vaší chuti
  • bezlepkový salám
  • 100 g bílého jogurtu
  •  2 sterilované okurky
  • 1 cibule
  • 1 uvařené vejce

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme. Veškeré suroviny mimo vejce nakrájíme na drobné kostičky. Nakonec ochutíme a promícháme s jogurtem. Vajíčkem můžete dle vaší fantazie salát ozdobit.

Dezert na závěr – kousek bezlepkové vánočky

Na kvásek

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček kvasnic
  • 2 lžičky cukru

Po vykynutí

  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • cca 350 g mouky (jizerka) nebo můžete dát napůl s pohankovou moukou
  • rozinky a mandle, množství dle vašich chutí a přání

Necháme zhruba 3/4 hodiny kynout, poté pleteme vánočku a pečeme při 180 stupních.