Chcete si Vánoce užít i s mlsáním sladkostí, které k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, ale máte strach se po novém roce postavit na váhu a nebo obléknout vaše oblíbené kalhoty? Nemusíte trpět ani vynechávat rodinné návštěvy, které jsou provoněné cukrovím. Máme pro vás fitness recepty na vánoční cukroví.

Bez následků si můžete užívat ořechové kuličky, sušenky, mrkvové stromečky nebo klasické slepované cukroví. Tak pojďme na konkrétní fitness recepty:

Ořechové kuličky

Ingredience

  • 60 g ovsa
  • 20 g mandlové pasty – tu získáte velice jednoduše, stačí mandle úplně rozemlít najemno
  • 15 g medu
  • 50 ml mandlového nebo kokosového mléka
  • trochu nakrájených mandlí
  • ořechy nebo kokos na dozdobení

Postup

Vše mimo ořechů či kokosu na dozdobení smíchejte a tvarujte drobné kuličky. Tyto kuličky můžete buď obalit v kokosu a nebo dát navrch ořechy.

Sušenky Spekulky

Ingredience

  • 100 g celozrnné mouky
  • 50 g kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 80 g 70% čokolády
  • 1 lžička kakaa
  • 2 lžičky speculoos koření

Postup

Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme aspoň 20 minut odležet v lednici a potom vykrajujeme sušenky. Tvary a vzory záleží pouze na vás. Pečeme v předhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 5-8 minut.

Tip: mrkněte i na naše recepty na bezlepkové vánoční cukroví.

Slepované cukroví (celozrnné)

Ingredience

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 90 g cukru moučka
  • 200 g másla nebo Hery
  • 1 žloutek
  • špetka skořice
  • marmeláda
  • cukr moučka na posypání (můžeme nahradit glukopurem)
  • hořká čokoláda

Postup

Ingredience kromě marmelády smícháme do těsta a vykrajujeme tvary dle fantazie. Vykrojené tvary pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 5-8 minut. Po vychladnutí nejlépe třeba i druhý den je spojíme marmeládou a posypeme cukrem. Pokud nechcete použít cukr na dozdobení, tak je možné cukrová polít rozehřátou hořkou čokoládou.

Mrkvové stromečky

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 50 ml olivového oleje
  • 100 g třtinového cukru nebo palmový cukr
  • 1 vejce
  • 1 velká mrkev – nastrouhat na nejjemnějším struhadle
  • 1 lžička strouhaného zázvoru – doporučujeme čerstvý

Postup

Ze surovin vyrobíme těsto, které doporučuji nechat den odležet v lednici. Poté vyválet a vykrajovat – v našem případě stromečky, ale opět to záleží jen na vás. Pečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů zhruba 10 – 15 minut.

Tip od nás, pokud ještě stále nevíte jakým dárkem udělat radost pod vánočním stromečkem, tak věřte, že třeba právě mrkvové sušenky vypadají moc hezky v průhledné zavíratelné sklenici, kterou můžete dozdobit ručně vyrobenou etiketou.