I když letošní listopad zatím není nijak extra sychravý, tak nikdy není na škodu znát tajemství potravin, které dokáží náš organismus prohřát a především pomáhat v boji s nemocemi. Zázrak jménem závor dokáže někdy směle nahradit i lékaře.

Zázvor je koření, které je známo po celém světě a získává se z oddenků rostliny zvané Zingiber officinale. Má velice výraznou chuť i vůni a jeho využití je široké, používá se v kuchyni nebo třeba i k léčení zdravotních neduhů. Zázvor a jeho účinky znali už Indové či Číňané před více než třemi tisíci lety.

Složení zázvoru

Představte si, že zázvor obsahuje až 640 různých chemických látek. Esenciální oleje dodávají zázvoru jeho typickou vůni a k tomu obsahuje množství vitamínů A, B1, B2, C, E a také minerální látky sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Díky gingerolu má zázvor svoji typickou chuť. Chemické složení gingerolu připomíná svým složením kapsein, který obsahují chilli papričky.

Účinky zázvoru

Nejvýznamnější účinky zázvoru jsou, že dokáže podporovat naše trávení, předchází následků z nachlazení a v posledních letech se ukazuje, že funguje i jako prevence vzniku rakoviny kůže (krémy ze zázvoru). Výzkumy dokazují, že konzumace zázvoru má blahodárný vliv na trávení a má analgetické, sedativní, antipyretické a antibakteriální vlastnosti. Pomáhá zmírnit bolesti svalů spojené s vysokým výkonem až o 25 %. V rámci předběžných studií se jedna z hlavních složek zázvoru (gingerol) s dobrými výsledky testuje jako náhrada chemoterapeutik pro léčbu rakoviny (studie University of Michgan prokazuje schopnost této látky zabíjet ovariální nádorové buňky). Pokud vás trápí těhotenské nevolnosti, tak zkuste cucat zázvorové bonbony. Zingeron (vznikající při vaření zázvoru přeměnou z gingerolu) je účinným lékem při průjmech (způsobených bakterií Escherichia coli, zkráceně E. coli).

Jak si na zázvoru pochutnat – recepty

Nakládaný zázvor

Zázvor se nakládá do medu, cukru nebo etanolu a má využití např. jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk nebo přísada do alkoholických nápojů. I nakládaný zázvor je velmi používaný jako příloha k sushi.

Kandovaný zázvor

  • 1 díl čerstvého zázvoru
  • 1 díl vody
  • 1 díl cukru

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový.

Pečené kuře na zázvoru

  • 1 celé kuře
  • 3 lžíce strouhaného zázvoru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • chilli paprička
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z ½ citronu
  • olej
  • sůl

Smícháme nastrouhaný zázvor, med, sójovou omáčku, nadrobno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a trochu soli. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Kuře omyjeme a osušíme, na boku stehen jemně oddělíme kůži od masa a připravenou marinádu vetřeme pod kůži. Na několika místech povrch kuřete propícháme nožem a marinádou potřeme kuře i zvenku. Necháme marinovat minimálně 3 hodiny. Pečeme v troubě asi hodinu podle velikosti kuřete, během pečení potíráme marinádou nebo vzniklým výpekem a podle potřeby podléváme vodou.

Zázvorový čaj

Tento nápoj lze pít jak teplý, tak i vychlazený z ledničky v letním období. Zkrátka kdykoliv. Množství necháme na vás, jak moc máte rádi ostrou chuť tohoto kořene. Stačí nastrouhat oloupaný zázvor a přelít horkou vodou. Dochucujeme medem, citronem a mátou. Vše je závislé na vašich chutí.

Hodnoty ve 100 g čerstvého zázvoru (v závorce DDD v %)
Energie 333 kJ (80 kcal)
Sacharidy 17,77 g
– Cukry 1,7 g
– Vláknina 2 g
Tuk 0,75 g
Protein 1,82 g
Thiamin (vit. B 1 ) 0,025 mg (2%)
Riboflavin (vit. B 2 ) 0,034 mg (3%)
Niacin (vit. B 3 ) 0.75 mg (5%)
Kyselina pantothenová (B 5 ) 0.203 mg (4%)
Vitamin B 6 0,16 mg (12%)
Kyselina listová (vit. B 9 ) 11 ug (3%)
Vitamin C 5 mg (6%)
Vitamin E 0.26 mg (2%)
Vápník 16 mg (2%)
Železo 0,6 mg (5%)
Magnézium 43 mg (12%)
Mangan 0,229 mg (11%)
Fosfor 34 mg (5%)
Draslík 415 mg (9%)
Sodík 13 mg (1%)
Zinek 0.34 mg (4%)

zdroj tabulky: zazvorovysvet.cz