Rtuť teploměru pomalu šplhá na letní teploty a opět budeme řešit pitný režim a hlavně co v horku pít. Tady je několik našich tipů.
Obsah článku
Pijte ovocné a zeleninové šťávy
Čerstvé ovoce a zelenina je to nejlepší pro vaše tělo nejenom v létě. Proto pokud to jenom trochu jde, vyhněte se kupovaným limonádám a pijte alespoň jednou denně čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Vhodným doplňkem k ovocným šťávám jsou pak různé čaje, ideálně vlastnoručně uvařené, ne přeslazené ice tea.
Pozor: alkohol, káva a některé čaje a nápoje se nezahrnují do pitného režimu, protože organismus odvodňují. Pokud tedy pijete svých 5 káv denně a domníváte se, že máte splněnou část denní dávky, tak se pletete.
Nákup hotové šťávy nebo džusu
Nejjednodušší variantou je koupit šťávu či džus v supermarketu. Nebude vás to stát prakticky žádný čas, ale bude vás to stát dost peněz, pokud budete vybírat opravdu kvalitní šťávy a džusy. Koupit si levný džus, kde je 10 % ovocné šťávy, sice může být ekonomické, ale (ne)kvalita bude odpovídající.
TIP: 5 druhů ovoce pro krásu a pohodu
Výroba vlastních šťáv
Tato varianta je určitě nejekonomičtější, pokud máte vlastní zahrádku. Ovoce či zeleninu máte “zadarmo” a tak vás příprava osvěžující šťávy stojí jen váš čas a případnou investici do odšťavňovače. Navíc máte ovoce a zeleninu k dispozici prakticky po celý rok, jak různé druhy ovoce a zeleniny postupně dozrávají.
Ovocné bary a restaurace
Prakticky v každém nákupním centru dnes najdete stánky s čerstvými džusy a šťávami. Často si dokonce několik stánků a značek konkuruje kousek od sebe. Češi objevují kouzlo přírodních šťáv a obchodníci toho využívají naplno. Ochutnat u nich můžete všechny možné i nemožné kombinace a příchutě a opět to máte bez práce. Ekonomicky je to ale asi nejhorší možná varianta, protože za skleničku čerstvé šťávy dáte několik desítek korun a pokud byste si šťávy chtěli vychutnávat každý den nebo dokonce několikrát denně, asi to pocítíte citelně ve svém rozpočtu.
Většina lepších restaurací už dnes také nabízí čerstvé ovocné šťávy, protože vědí, že zákazníci si je žádají. Proto mezi důležité dodavatele restaurací patří kromě pivovarů a řezníků také kvalitní velkoobchod ovocem zeleninou a kvalitní vybavení pro výrobu šťáv a džusů. Pokud ve vaší oblíbené restauraci ještě ovocné a zeleninové šťávy nenabízí, zkuste se zeptat proč a dát jim odkaz třeba na tento článek :)
Dva tipy na letní koktejly
Jablečný fresh se zázvorem
Budete potřebovat odšťavňovač a do něj následující ingredience:
- 1 citrón (pokud máte bio, tak i se slupkou)
- 3 – 5 cm čerstvého zázvoru (dle vaší chuti)
- 4 jablka
Vše nasypte do odšťavňovače a spusťte ho. Hotovo.
Mrkvový fresh s chilli papričkou
Opět budete potřebovat odšťavňovač a k němu následující ingredience:
- 1 citrón (pokud máte bio, tak i se slupkou)
- 7 mrkví
- 1 čerstvou chilli papričku
Vše vložte do odšťavňovače a za chvilku si vychutnáte nečekané chutě tohoto freshe.