Protože se blíží Vánoce, přinášíme vám recepty na bezlepkové vánoční cukroví. Zkuste bezlepkové rohlíčky, vánoční mazanec, citrónové jazýčky nebo kuličky s vaječným likérem.
I když trpíte alergií na lepek, neznamená to, že si nemůžete užít Vánoce a vánoční cukroví.
Obsah článku
Kokosovo – meruňkové rohlíčky
Ingredience
- 100 g sušených meruněk
- 150 g mandlového marcipánu
- 120 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilinového cukru
- 1 vejce
- 50 g strouhaného kokosu + 50 g na obalení
- 30 g bramborového škrobu
- 70 g bezlepkové mouky (Schar, Jizerka, Doves Farm červená)
- 1 balíček tmavé polevy nebo čokoládu na ozdobu
Postup
Sušené meruňky opereme v horké vodě. Po vychladnutí je spolu s marcipánem nasekáme na malé kousky. Všechny sypké ingredience – mouku, cukry a kokos smícháme v míse, přidáme vejce, marcipán a nakonec meruňky. Z těsta ukrajujeme malé kousky a obalujeme je ve strouhaném kokosu. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 12 minut. Po vychladnutí namáčíme rozpuštěnou čokoládou.
Vánoční mazanec z pohankové mouky
Ingredience
- 3 celá vejce
- 2,5 dcl mléka
- 1 dcl oleje
- 100 g rýžové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 250 g univerzální koncentrát Bezgluten
- 150 g cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- hrozinky a mandle
Postup
Bezlepkové ořechy
Ingredience
- 120 g bezlepkové mouky Jizerka
- 70 g mletého cukru
- 90 g tuku
- 50 g mletých ořechů
- 1 polévková lžíce kakaa
Krém – máslo, mleté ořechy, mletý třtinový cukr, polévková lžíce rumu
Postup
Ingredience na těsto smícháme, necháme dvě hodiny odležet a poté plníme do formiček na ořechy. Pečeme na 180 stupňů dozlatova. Po upečení a vychladnutí plníme hotovým krémem.
Citrónové jazýčky
Ingredience
- 200 g bezlepkové mouky Jizerka
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- šťáva a kůra z 1/2 většího citronu
- čokoláda na vaření
Postup
Vše smícháme, necháme hodinu či dvě odležet v lednici a poté plníme do formiček rohlíčků a pečeme na 180 stupňů. Po upečení a vychladnutí namočíme špičku v čokoládě.
Kuličky s vaječným likérem
Ingredience
- 200 g bílé čokolády
- 120 ml vaječného likéru
- 50 g másla
- 150 g strouhaného kokosu
Postup
Do rozehřáté čokolády přidejte všechny zbylé suroviny. Dobře promíchejte a plňte např. do formiček na košíčky nebo udělejte kuličky, které obalíte v kokosu a dejte vychladnout do lednice.
Zdá se vám to málo? Máme i další recepty na bezlepkové cukroví. A jaké bezlepkové vánoční cukroví pečete vy? Podělte se s námi v komentářích.
1 komentář u „Bezlepkové vánoční cukroví (recepty)“
Komentáře nejsou povoleny.