Chtěli byste zkusit detox organizmu podle Antonie Mačingové, ale nechce se vám kvůli receptům investovat do její knihy? Ani nemusíte,  právě proto jsme tu my, abychom vám představily její nejznámější recepty, které nastartují váš organizmus k očistě a lepšímu trávení.

Očistné recepty podle Antonie Mačingové

Tyto recepty, které vám dnes představím, se v jejím dietním programu neustále opakují, neboť startují očistu organizmu. Někteří lidé uvádějí, že pro shození pár kilogramů jim opravdu stačí několikrát do roka opakovat pouze tyto očistné recepty. Z vlastních zkušeností můžu potvrdit, že dodržování těchto receptů od Mačingové vám zlepší krevní hodnoty a sníží případné záněty v těle.

Recepty pro očistu organizmu

Mrkvový salát

Mrkev a jablka očistíme, nastrouháme a promícháme v poměru 1:1:1 s nasekanými ořechy (nejlépe vlašskými) můžeme přidat i pár rozinek.

Salát z červené řepy

Na salát použijeme asi 3 větší řepy, 3 dl sklenici sterilované směsi mrkev s hráškem, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl a pepř. Řepu nastrouháme, promícháme s ostatními surovinami a podáváme s vejcem nebo sýrem.

Tip od nás – ze zkušenosti doporučujeme vše spíše čerstvé, než sterilované. Pokud máte zkušenosti s chutí kvašených potravin, tak potom raději zeleninu zkvašenou.

Mrkvový perkelt

Mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín (mletý koriandr) a sójová omáčka. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sójovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.

Brokolice s česnekem

Tento recept je asi notoricky nejznámější. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme brokolici a zlehka orestujeme. Brokolici s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem. Pokud jako mě například i vám vadí chuť česneku, tak si dopřejte třeba jen jeden stroužek. Česnek v tomto receptu splňuje funkci „čističe“.

Fazolové lusky s česnekem

Fazolové lusky vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut. Lusky scedíme. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme fazolové lusky a zlehka orestujeme. Fazolové lusky s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.

Cuketa „Mačingová“

Připravíme si 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek a sójovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, bazalku a lžíci sójové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, poklademe cukety a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.

Výhody detoxu podle Mačingové

Věřte, že se opravdu budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie. V Źádném případě nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.

  • dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevní tlaku
  • snížení hladiny cukru v krvi, anémie
  • snížení projevů pankreatitidy
  • zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění
  • snížení bolesti a otoků dolních končetin,  premenstruční a klimakterické potíže
  • zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete

Vše mám odzkoušeno i na členech rodiny, tudíž můžu opravdu doporučit. Tento styl stravování mohu i kojící maminky, jen bych možná doporučila vždy zařadit vyšší dávku mléčných výrobků. Tudíž pokud je v receptu sýr, tak ho tam dát víc. Mačingová v knize u receptů uvádí i sterilované výrobky, já spíše doporučuji vše syrové a čerstvé.

Na další recepty se podíváme příště.