Zkuste recepty podle Ajurvédy. Jelikož máme před sebou víkend, tak jsem si říkala, že by to chtělo několik zajímavých recpetů, které jsou inspirované ajurvédou. Třeba je neznáte, vyzkoušíte a budou vám i chutnat :).
Zkuste tyto recepty podle Ajurvédy:
Obsah článku
Trochu afrodiziaka v podobě lahodných palačinek
Ingredience
- 100 ml mléka
- 100 ml vody
- 2 lžičky ašvagandy (indický ženšen, jelikož je u nás k dostání pouze ve formě kapslí, tak musíte obsah vysypat)
- 2 namleté mandle
- palmový cukr
- 1/2 vajíčka
- hladká mouka
- přepuštěné máslo ghí (např. přepuštěné kravské mléko)
- džem, ovoce
Postup
Vařte mléko a vodu, dokud se 25 % neodpaří. Potom přidejte ašvagandu, mandle a vařte na mírném ohni 3 – 5 min. Přidejte cukr a nechte vychladnout. Potom vajíčko, mouku a zpracujete klasické palačinkové těsto. Jelikož se opravdu jedná o afrodiziakum, tak doporučujeme pouze jednu palačinku denně!
Zeleninové pakory (zelenina v těstíčku)
Ingredience
Těstíčko
- 2 šálky cizrnové mouky
- 1,5 šálku vody
- 1 čaj. lžička mletá kurkuma
- 1 čaj. lžička mletý koriandr
- 1 čaj. lžička mletého římský kmín
- 1 čaj. lžička oregana
- 1 čaj. lžička sušeného mletého zázvoru
- 0,5 čaj. lžičky soli
- špetka mleté skořice
Dále potřebujeme:
- 1/2 šálku přepuštěného másla ghí na smažení
- oblíbenou zeleninu, můžete použít opravdu cokoliv
Postup
Ingredience na těsto smíchejte a vyšlehejte do hladka. Jako test kápněte trochu těsta do šálku s vodou. Pokud plave, je těsto hotové. Potom již obalujte a smažte v dostatečně hluboké pánvi dozlatova.
Sušenky proti smutku
Když tady máme ten smutný a mlhavý podzim, tak jeden recept proti depresi.
Ingredience
- 20 g mletého muškátového oříšku
- 16 g mleté skořice
- 4 g mletého hřebíčku
- 500 g hladké mouky
- 150 g palmový cukr, může být i třinový
- 2 žloutky
- kousek přepuštěného másla ghí
Postup
Smíchejte muškátový oříšek, skořici a hřebíček, přidejte mouku s cukrem a žloutky. Mělo by vzniknout příjemně měkké těsto. Nechte aspoň 20 minut odpočinout v lednici a poté vyválet a vykrajovat tvary, které se vám líbí a nebo udělají radost. A pečeme dozlatova při 180 stupňích.
Panýr – indický přírodní sýr
Což zkusit experimentovat a vyrobit si vlastní sýr?
Ingredience
- 1 l plnotučného mléka, nejlépe nehomogenizovaného
- citrón nebo limetka, nebo 3 lžíce octa
- drobně nasekané čerstvé bylinky
Postup
- Dáme vařit mléko nejlépe nehomogenizované a počkáme, až se ho podaří zpěnit.
- Přidáme na drobno nasekané bylinky nebo třeba ořechy. Záleží na vaší chuti.
- Poté vypneme oheň a přidáme citrón nebo ocet.
- Počkáme chvíli, než se oddělí tvaroh od syrovátky.
- Přecedíme výsledný produkt přes jemný cedník a necháme vykapat.
- Syrovátku můžeme užít na výrobu nápoje nebo na kysané těsto.
- Panýr propláchneme vodou, abychom odstranili zbytky kyselosti.
- Dáme vychladnout do ledničky, pokud potřebujeme tuhou strukturu, sýr zatížíme a dobře vymačkáme
Lin ili se vám recepty podle Ajurvédy? Máte typ na podobné?