Taky se vám velmi často stává, že máte neustále pocit plného žaludku, jste nafouklí a máte pocit, že vaše bříško je neskutečně veliké? Možná vaše tělo správně netráví vámi dodávané potraviny.
Obsah článku
Probiotika
Probiotika jsou látky velice důležité pro správné fungování střevní mikroflóry, neboť zde vzniká většina potíží s již zmíněným nafouklým bříškem a pocitu neskutečné plnosti někdy i pouze po vypití obyčejné vody. Velice důležitý a nejznámější probiotický kmen je lactobacilus acidophilus . Seženete ho kdekoliv v lekárně i bez lékařského předpisu (podívejte se, kde ho koupíte online a nejlevněji). Probiotika můžete ovšem nalézt i v nejrůznějších potravinách.
Kde hledat probiotika
- Sýry typu ementál
- Zelenina, která je konzervována mléčným kvašením – jako např. kvašené okurky či kysané zelí
- Mléčné kysané výrobky, jako jsou kefírová mléka a zákysy
Co ničí přirozené laktobacily v těle
- Přílišná konzumace tučných mas a uzenin
- Dochucování jídel prostřednictvím nejrůznějších majonéz
- Velké množství cukrovinek a nebo přemíra bílkovin
- Nedostatek vlákniny ve vaší potravě
Kdy preventivně užívat probiotika
- v průběhu a po dobu asi 1 týdne po ukončení užívání antibiotik
- při chronických kožních plísňových onemocněních
- při kandidózách zažívacího traktu, sliznice úst, vagíny, penisu, obecně při jakémkoli plísňovém onemocnění
- při snížené imunitě
- při střevních onemocněních – dráždivý tračník, průjem, hnilobná dyspepsie, kvasná dyspepsie, Crohnova choroba, divertikulitida, zácpa
- diabetes (cukrovka) I. i II. typu
- v průběhu těhotenství
- při zánětu močového měchýře
- v případě mléčné intolerance a alergie
- pro upravení zvýšené hladiny cholesterolu
- při poruchách funkcí jater, žlučníku a slinivky
- k úpravě činnosti zažívacího traktu kojenců na umělé výživě
Nedílnou součástí probiotik jsou i prebiotika. Prebiotika jsou komplexem sacharidů, kterými se probiotika živí. Prebiotika tak významně podporují nejen přežití, ale i rozmnožování probiotik.
Co jsou prebiotika
Prebiotika jsou jednoduché cukry, oligosacharidy. Je to vlastně rozpustná vláknina, která je potravou pro správné bakterie ve střevě. Nejznámější je zřejmě přírodní oligosacharid inulín.
Zdroje prebiotik
- Ovoce – například jablka a meruňky
- Zelenina – cibule, česnek, pórek, chřest
- Nejrůznější druhy luštěnin
Proč jíst prebiotika
- Prevence půjmových onemocnění.
- Snižují rizika karcinogenních nemocí v tlustém střevě a konečníku
- Prevence nádorů v oblasti gastrointestinálního traktu
- Zvyšují imunitu
- Mírně redukují cholesterol
- Napomáhají při Crohnově nemoci
- Pomáhají vstřebávat minerální látky, jako např. vápník, hořčík
S dávkováním prebiotik, ale POZOR, i zde může dojít k předávkování a to má za následek vyšší produkci střevních plynů, nadýmání a bohužel poruchu zažívání.