Zelený ječmen – síla zelených potravin

Zelený ječmen je skoro zázrak. Určitě jste zaznamenali vzrůstající trend v pití nejrůznějších smoothie, tedy koktejlů a detoxikačních elixírů. Ve skutečnosti se ovšem nejedná o nic nového nebo dokonce převratného. Pouze se vracíme k podstatě stravování a hledáme tolik potřebné složky pro naše fungování, které v modifikovaných potravinách nenajdeme.

Proč má mít zelená zelenou

Zelené potraviny jsou nabité sluneční energií a sílou. Zelená harmonizuje naše tělo a léčí i duši. Zelená je barvou naší srdeční čakry a centra energie. Pokud náš sever čtete pravidelně, tak již dříve jsme vám představili sílu zelených rostlin, konkrétně chlorellu, dnes se pokusíme podívat na dalšího známého zástupce a tím je zelený ječmen. Je používán pro svou sílu, díky které dokáže neuvěřitelně regenerovat naše buňky, tudíž by se dalo říct, že je do určité míry elixírem mládí.

Zelený mladý ječmen

Ječmen obsahuje tryptofany, ze které se tvoří serotonin a s poklesem této látky dochází k depresím a únavě. Večer tělo látku serotoninu přemění na melatonin, což nám pomáhá usínat, tudíž regenerovat tělo. Mladý ječmen obsahuje kromě vitamínů, minerálů, stopových prvků, též velké množství přírodních antioxidantů, aminokyselin, nukleových kyselin, nenasycených mastných kyselin, enzymů, bílkovin a sacharidů a několik unikátních látek. Působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí, které bývá u většiny lidí překyselené, což je příčina mnohých onemocnění.

Obsah látek v zeleném ječmenu

  • Bílkoviny
  • Chlorofyl
  • Sacharidy
  • Tuky
  • Vláknina
  • Aminokyseliny
  • Vitamíny B1, B2, B3, B5, B6
  • Vitamín C
  • Vitamín E
  • Vitamín K
  • Vitamín A
  • Beta karoten
  • Kyselina listová
  • Vápník
  • Hořčík
  • Železo
  • Fosfor
  • Zinek
  • Draslík
  • Mangan
  • Měď
  • Chrom
  • Křemík
  • Sodík
  • Bór
  • Stříbro

Recepty se zeleným ječmenem

Ječmen můžete využít pro přípravu nejrůznějších nápojů. Postačí, když tento prášek pouze přidáte. A pokud zrovna nemusíte nápoje, tak můžete vyzkoušet nejrůznější zálivky do salátů.

Ingredience na zálivku s ječmenem

2 čajové lžičky ječmenného prášku, 2 polévkové lžíce jablečného octu nebo citronové šťávy, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 jarní cibulky, čerstvé bylinky jako je petržel, šnitlík, kopr, trochu soli, pepře a případně drcený česnek.

Recept na chutný zelený koktej s ječmenen

Ingredience

  •  1 šálek kokosového mléka
  • 2 lžičky prášku ječmene
  • 2 lžičky lněného semínka
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • ¼ šálku mražené lesní směsi
  • špetka skořice
  • 2 lžičky kokosového cukru, pokud máte raději jiná sladidla, tak může být i stévie.

Zelený ječmen koupíte v mnoha online obchodech, stačí si vybrat podle velikosti balení a ceny.

Podobné články: