Potraviny podle pěti elementů tradiční čínské medicíny

Prvek Horké Teplé Neutrální Osvěžující Studené
Dřevo
kyselá chuť, vede dovnitř a dolů, uchovává šťávy
obilí: zelené zrno;ovoce:granátové jablko, švestka(čerstvý)maso: slepice;

bylinky/koření:ocet, petržel;

nápoje: třešňová šťáva

obilí: bulgur, kuskus, špalda;ovoce: ostružina, malina;ostatní: kvasnice;

nápoje: šípkový čaj;

obilí: pšenicezelenina:výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, výhonky sóji;ovoce: kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, kyselá třešeň, mandarinka, pomeranč, angrešt, borůvka

maso: kachna

mléčné výrobky:tvaroh, sražené mléko, čerstvý sýr, kefír, kyselé mléko, kyselá smetana

nápoje: chlebový nápoj, šampaňské, ibiškový čaj, slézový čaj, meduňkový čaj, sekt, bílé víno, pšeničné pivo

obilí: pšeničné klíčky, pšeničné výhonky;zelenina/saláty:výhonky fazole, mungo, šťovík, rajče;ovoce: ananas, kiwi, rebarbora, citron;

mléčné výrobky:jogurt

Prvek Horké Teplé Neutrální Osvěžující Studené
Oheň
hořká chuť, vede dolů, povzbuzuje transformaci
maso: beran, jehně, ovce, koza, všechny druhy grilovaného masa;nápoje: hořký likér, koňak, svařené víno zelenina:růžičková kapusta;mléčné výrobky: ovčí sýr, kozí sýr, kozí mlékobylinky/koření:bazalka (čerstvý), saturejka (čerstvý), kakao, kurkuma, mák, oregano (čerstvý), červená paprika, majoránka (čerstvý), tymián (čerstvý), jalovec;

nápoje: obilná káva, káva, červené víno

obilí: amarant, quinoa, žito;zelenina/saláty:kopřiva, ledový salát, endivie, polní salát, červená řepa;nápoje: čaj bancha, pu-er, tuo-cha, černý čaj obecně; obilí: pohankazelenina/saláty:artyčoky, čekanka, hlávkový salát, pampeliška, pastinák, radischio, brukev;ovoce: bezinky, grapefruit, kdoule

nápoje: staré pivo, zelený čaj, plzeňské, horká voda

Prvek Horké Teplé Neutrální Osvěžující Studené
Země
sladká chuť, rozprostřená do všech směrů, vyživuje a zvlhčuje
obilí: sladká rýže;zelenina: fenikl, dýně, hokkaido, sladké brambory, smažená cibule;ovoce: meruňka (čerstvý/sušený), sladká třešeň, broskev, rozinka, korintka, sultánka;

pokrmové oleje: olej z dýňových jader, řepkový a sojový olej;

koření: skořice;

ořechy: burský, kokosový, vlašský, piniová jádra;

ostatní: jedlý kaštan, kokosové mléko;

nápoje: feniklový čaj, portské, medovina, likér

obilí: proso, polenta, kukuřičný klas;zelenina: zelené fazole, hrášek (čerstvý), dýně, mrkev, brambor, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kapusta kadeřavá;ovoce: datle (sušený), fíky (čerstvý/sušený), švestka (sušený);

maso: hovězí;

mléčné výrobky:máslo, kravské mléko;

koření: šafrán, vanilka;

sladidla: med, slad (všechny druhy), melasa, třtinový cukr;

ořechy/semena:lístkový ořech, dýňové jádro, mandle, pistácie, sezam, slunečnicové jádro;

ostatní: hlíva ústřičná, vejce, houba shiitake, lesní houba;

nápoje:lékořicový čaj, šťáva z červených a bílých hroznů

obilí: ječmen;zelenina: lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, černý kořen, celer – hlíza, nať, cuketa;ovoce: sladké jablko, banán, hruška, hrozny červené/bílé;

sojové výrobky:sojové mléko, tofu;

mléčné výrobky:sladká smetana;

pokrmové oleje:lněný olej, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, olej z pšeničných klíčků;

byliny: estragon (čerstvý);

sladidla: sirup (všechny druhy);

ořechy: kešu ořechy;

ostatní: avokádo, žampion;

nápoje: jablečná a hrušková šťáva, čaj z kukuřičných vlasů, čaj z pomerančového vlasu

zelenina:salátová okurka;ovoce: žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun
Prvek Horké Teplé Neutrální Osvěžující Studené
Kov
ostrá chuť, vede vzhůru a ven, uvolňuje stagnaci
maso: jelen;mléčné výrobky:plísňový sýr;koření:kayenský pepř, lusky a prášek chili, kari, zázvor (sušený), česnek, pepř, nové koření;

nápoje:vysokoprocentní alkohol, yogi čaj

obilí: oves;zelenina: jarní cibulka, pórek, křen, syrová cibule;maso: bažant, koroptev, srnec, diviký zajíc, divoké prase;

nápoje: rýžové víno (saké);

bylinky/koření:anýz, bazalka (sušený), pelyněk (sušený), saturejka (sušený), estragon (sušený), zázvor (čerstvý), kardamon, muškát, koriandr (čerstvý), kmín, masala, bobkový list, majoránka (sušený/čerstvý), hřebíček, oregáno (sušený), tymián (sušený), rozmarýn (sušený), pažitka (sušený/čerstvý), hořčice, lékořice (sušený/čerstvý), semena koriandru, kopr (sušený/čerstvý)

obilí: rýže;zelenina: černá řeřicha;maso: husa, krůta, divoký králík, křepelka zelenina: řeřicha, ředkvička, výhonky ředkvičky, bílá ředkev;maso: králík;bylinky: šalvěj;

nápoje: mátový čaj

Prvek Horké Teplé Neutrální Osvěžující Studené
Voda
slaná chuť, vede do hloubky, zpevňuje kosti, uvlňuje stagnaci
maso/uzeniny:salám, šunka – syrová, vařená, maso – uzené, nakládané, nasolené a sušené;mléčné výrobky:parmezán;ryby: úhoř, garnely (garnáty, krevety často označované jako krabi), humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňnák, ryby – všechny uzené druhy luštěniny: fazole aduki, hrášek (sušený), čočka, bob obecný, sojové boby (žluté, černé);ryby: okoun, pstruh, platýz, kapr, losos;maso: vepřové;

ostatní: miso

luštěniny: hrách, fazole mungo;plody moře:ústřice, sépie;ostatní: houba mu-er, olivy, švestka umeboši mořské řasy:hijiki, kombu, nori, wakame;plody moře:kaviár, krabi (živičichové mající kulatý krunýř a klepeta), rak, slávka jedlá;koření: sůl, sojová omáčka (tamari, shoyu);

ostatní: agar-agar;

nápoje: minerální voda, studená voda

Zdroj: patentnimedicina.cz

tcm-graf

Napsat komentář